Gergő a mai napon 11 hónapos. Már csak egy hónap és 1 éves lesz. A szülinapi tortájának díszítését talán véglegesre terveztem egyenlőre csak az agyamban. Azonban tegnap sikerült egy szuper piskóta alapot készítenem, amit aztán meg is töltöttem és kívülről is bekentem krémmel.
Szerintem nagyon szép lett az alap, Katalin olvasóm által megküldött word dokumentumban leírtak szerint készítettem (pl. szitáltam a lisztet, ecetet tettem a habba, és nem annyi cukorral és liszttel készítettem ahány tojásból van). Talán csak ezeken változtattam az eddigiekhez képest. Illetve a sütőmnek a rácsát feljebb tettem és ott sütöttem, így nem égett meg az alja, bár ha meg is égett volna a sütőpapírral az a rész lejött volna (eddig lisztezett tepsiben sütöttem). Ja és a tésztát cérnával vágtam ketté, így nem morzsálódik annyira mint késsel.
Íme:

Belül egy lisztes-tejes citromos krém van, kívül pedig egy szintén citromos de vajkrémes-cukros krém. Ez a külső réteg nekem túl édes így majd egy hónap múlva nem ilyennel lesz bevonva kívülről. Az oldalát először csak sima tejszínhabbal (hulala) kentem be, de másnap vettünk mandula darabokat, így a már csak fél tortányi darabra azt tettem és fótóztam le.
Gergővel mostanában a takaró alatt bújócskázunk-kukucskálunk. Sokszor Ő húzza a fejére, ilyenkor olyan édes. A mai napon az apjával játszottak, rajtam, volt nagy síkongatás, ezért hanggal ajánlom a videót. És ez csak egy kis részlet a játékból.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésBoldog hófordulót! :)
VálaszTörlés/Az előző hozzászólás is ez volt, csak volt benne egy két olyan hiba, amitől értelmetlen volt. Hiába már késő van. :)/
Szupi lett a torta!
Annyi javaslatom van az oldalára, hogy kenjél rá vastagabb krémet, és egy kartonpapír négyzetből csinálj habkártyát. Arra ügyelj, hogy a papír magasabb legyen mint a torta. Ne gondolj ördöngösségre. Egy bonbon-os doboz aljából meg lehet csinálni. Ollóval cikk-cakkosra kell az egyik szélét kivágni, és a vastag krémet azzal kell körbehúzni a szélén. Ha megcsinálod, akkor olyan lesz mint a cukrászdai torta. Ja és a tetején azokat a díszítő karikákat tedd teljesen a szélére, és annyit, hogy összeérjenek, így ha a szélén vannak hibák a kenéstől, azokat el tudod fedni.
Én ma sütöttem bátyáméknak tortát, majd teszek fel képet.
Néztem a videót, és olyan mintha egy másfél éves, vagy egy kicsit idősebb gyerek rohangálna. Fantasztikus, hogy hogy szalad a Gergő! Nagyon ügyes! És nagyon tetszik a hangja is. Krisz is szokott egyre hangosabb lenni, de még ennyire nem. Mondjuk a hiszti az elég hangos. De hát nem egyforma senki sem.
Tényleg nagyon ügyesen sütöttél! Jó ez a doksi. Én is úgy kaptam. Ja és nem megsértődésből, de a Katalint nem szeretem, inkább Kata. Amikor kicsi voltam, és ha rossz fát tettem a tűzre, anya mindig úgy szólt, hogy KAATAAALIIIN.És ezt olyan kérdő hangon, hogy már megint mit csináltál. És azért nem szeretem. Mindegy nem tudtad, remélem nem baj, hogy leírtam.
Üdv:Kata
Szia!
VálaszTörlésÉn is most kezdtem a torta kísérletezést, az még túlzás, hogy profi vagyok. A Boglárka apukája az profi. Nézted már az oldalát? Csodálatos dolgokat csinál. Na ő profi. A piskótakészítést az anyutól tanultam. Mindig is szerettem a nyers piskótatésztát (mindig kinyalakodtam a tálat), és kapható voltam arra, hogy kikeverjem a tésztát. Mikor még egész kicsi voltam, akkor kézi habverővel csináltam a tojásfehérje habot, és mikor megvettük az első mixert, onnan már ment mint a karikacsapás. (Itt jegyezném meg, hogyha kézzel veri fel az ember a habot, akkor még magasabb lesz a piskóta. Hogy miért, azt nem tudom, de mindig így volt)
Azt is anyutól tanultam, hogy nem szabad a sütőt nyitogatni, meg ha felülről jobban süt a sütő, akkor papírral kell letakarni.
A szitálást, meg az ecetes, vagy citromleves habot meg már most csináltam, mert anyu azt nem szokta.
A habkártyás dolgot, meg cukrász műsorban láttam. A Discovery Travel & Living csatornán most kezdtek egy Tortakirály című műsort. Na azok is profik, de nagyon. Csak lesek, hogy miket lehet megcsinálni sütiből. Ehető rulettasztal, meg a társai.
Meg már láttam cukrászüzemben, hogy hogy húzzák a habkártyával a szélét a tortának, és mivel nekem nincs, nem is akarok rá költeni, így találtam ki a kartont. Még egyébként az írással van a gondom, de szerintem a csokival volt a gondom, amivel a feliratot csináltam. Na majd meglátod, ha teszek fel képet. Mondjuk nem most, mert Kriszt elvitték apa mamáék, és addig még ezer dolgom van. Csak megláttam, hogy írtál, gondoltam válaszolok.
Üdv:
Kata
Boldog hófordulót! :-)
VálaszTörlésMajd csak alakul már az a torta! De úgy látom, nem kifliből lesz... :-p
Boldog hófordulót!
VálaszTörlésPuszi